Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tekstilkonservator, Maj Ringgaard, har i konserveringsværkstedet arbejdet på at konservere og restaurere tekstiler, der udstilles i malerne Anna og Michael Anchers hjem på Markvej i Skagen.

Nov. 2020

Det drejer sig både om særlige tekstiler i stuer og atelierer, men i første omgang især om tekstilerne til indretning af 1. salen, som ikke har været åben for publikum tidligere. Her havde familien et soveværelse til Anna og Michael og et kombineret soveværelse og opholdsrum til datteren Helga. Disse rums møblering er genskabt bl.a. ved at kigge på malerier udført af kunstnerne. Det er lykkedes at finde de eksakte møbler og diverse tekstiler og billeder, som hang på væggene i soveværelserne og på gangen. Interiøret var hengemt i rummene på 1. sal, på loftet og i husets skuffer og skabe.

Mange af tekstilerne var i sørgelig forfatning, og der var hårdt brug for konservering og restaurering. Eksempelvis var flere af de hvide tekstiler, såsom Helgas sengetæppe, lagnerne med broderet monogram og en broderet nattøjspose, meget misfarvede efter mange års opbevaring i skuffer af egetræ med skiftende luftfugtighed. Trods dobbelt behandling med den skånsomme reducerende blegning var de ræverøde misfarvninger stadig synlige, om end de var bleget til en lys beige.

På gulvet i Helgas rum lå et stort broderet filttæppe af Kashmir. Dette var både snavset og slidt, og tæppet var i flere dele, da filten var gået fra hinanden i de ikke broderede partier. Desuden var selve broderiet slidt, og det havde adskillige småhuller efter mølangreb.

Processen

Tæppet blev tørrenset, da farverne ikke var vådægte. Alle dele blev ført på plads og håndsyet ned til et fast underlag af tætvævet uld, så det fik sin oprindelige form og facon igen. Dyner, puder og madrasser blev renset og repareret, så sengene kunne redes op igen.

Møbelbetræk på stole og bænke blev renset og repareret. Betrækket på møblementet til Helgas rum var i dårlig stand, og ppolstringen var helt væk på et par af stolene. Heldigvis blev der i husets gemmer fundet et stykke matchende møbelstof, som kunne bruges til nyt betræk, og stolene kunne få ny polstring.

Hatte, der hænger på knager i entreen, er repareret, og blomsterpynten har fået sin oprindelig facon tilbage. Hattene er nu monteret, så de fremover ikke tager skade af knagerne.