Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

På tufteværkstedet har billedkunstner Gitte Svendsen arbejdet med store, tuftede flader ligesom hun har eksperimenteret med at koble tufteteknikken med andre materialer og teknikker. Arbejdet er en del af hendes projekt Like a walk in a painting, for hvilket hendes mål er at skabe et samarbejde med en eller flere kunstnere om en større installation, man som beskuer kan befinde sig i.

Gitte Svendsens mål er at lave et 3D-maleri. Et maleri, der er overvældende at træde ind i og som rammer beskueren på krop og sanser som det første, og lader intellektet og fortolkningen komme i anden række. Et maleri, der ikke er udsprunget af en narrativ fortælling, men som hviler på farve og form. Hun er optaget af at bruge materialer, som er helt modsatrettede og undersøge, hvad de kan gøre for hinanden.

Tekstiler og byggematerialer
Projektet begyndte, da Gitte Svendsen studerede på akademiet i Holland. Her opdagede hun ved et tilfælde tuftepistolen og blev så fascineret af måden, hvorpå det skød ud med farve, at det var noget, der skulle afprøves. Ligeledes gik hun i sin tid på akademiet i skolens store container for at indsamle materialer. Fundene resulterede hovedsageligt i byggematerialer i skarpe farver, og det var således her, hun fik ideen til at kombinere byggematerialer med tekstiler. Da hun flyttede tilbage til Danmark var det imidlertid ikke lige så let at få adgang til containere, og materialerne finder hun derfor nu i diverse byggemarkeder.

For Gitte Svendsen er det farverne, der bærer det hele. De er det vigtigste element. Inspirationen finder hun i bybilledet fra blandt andet reklamer, lys og skinnende biler.

”Jeg synes, det er skønt at bruge farver. Det, at jeg særligt bruger skarpe og klare farver handler om, at byggematerialer som oftest er i de farver; klar rød, klar blå, klar gul. Alle de farver, man egentlig synes er lidt ’grimme’. Generelt er det primært de stærke farver, man ser i bybilledet, og jeg vil gerne bibeholde autenticiteten. Derudover vil jeg jo også gerne ramme sanserne, og det synes jeg, de skarpe farver lever op til. Det må gerne være overvældende.”

Fokus på farve og tekstur
Selv om farven er det bærende element, er teksturen også vigtig for Gitte Svendsen. Og det er netop derfor, hun forener sine tuftede værker med byggematerialer som for eksempel gitterplastik, presenninger og jernhegn. Udvælgelsen af materialer sker udelukkende på form og farve og helt intuitivt.

Alle de tuftede værker hun har lavet bunder i fotografier. Et udspringer af en byggeplads i London, et andet af et bolværk i havnen i Hundested. At tage fotografier og transformere dem til et helt andet materiale er karakteristisk for Gitte Svendsens kunstneriske praksis.

De forskellige byggematerialer er hun dog interesseret i at bruge i deres genkendelige form, men i nye sammenhænge. Som udgangspunkt lader hun dem stå helt råt, men i enkelte tilfælde behandler hun dem for at opnå det rigtige udtryk.

Gitte Svendsen har efterhånden arbejdet på projektet i et par år og drømmer om, at det udvikler sig til et samarbejde med en eller flere kunstnere. Hun er interesseret i et projekt, hvor de enkelte værker forsvinder til fordel for det fælles. Det er vigtigt, at det bygges op i fællesskab.

Skrevet af Cecilie Aaby