Skip to content Skip to footer

Et udsnit af Anne Mette Larsens sølvmedaljevindende vævning. De vævede fliser er udført i papirgarn på Statens Værksteders ARM-væv (en computerstyret væv).

Væver Anne Mette Larsen modtager d. 11. maj Kunsthåndværkerprisens sølvmedalje for sit vævede tekstilprojekt БОЛЬШЕ АСФАЛТА НА УКРАИНУ / MORE ASPHALT TO UKRAINE. Værket har hun netop taget ned af ARM-væven på Statens Værksteder efter to måneders arbejdsophold.

Projektet består af 5 dobbeltvævede fliser i papirgarn på hver 1×1 m. Det er 2. etape af Anne Mette Larsens projekt, der går ud på at nå Moskva på cykel og undervejs studere den funktionelle beton, som er så karakteristisk for østlandene. De visuelle indtryk omsætter hun tekstilt ud fra ideen om at formidle netop denne fascination af landene bag den gamle mur.

I løbet af maj 2009 cyklede hun1500 km gennem Ukraine, en rejse der var støttet af Statens Kunstfond. Rapporten fra rejsen blev efterfølgende præmieret. Hendes rejserute og overnatningsstederne har udstukket linjerne i vævningen og danner dermed selve mønsteropbygningen i tekstilprojektet.

Se den fire minutter lange animation, der illustrerer væverens tur og oplevelser på rejsen gennem Ukraine.

Om rejsen og projektet fortæller Anne Mette Larsen følgende:

“Jeg var jo nødt til at køre gennem Ukraine for at komme til Moskva og det rigtige Rusland, kunne selvfølgelig ha’ valgt vejen gennem

Hviderusland, men nu var jeg endt i Lwiv (Ukraine) på den første etape fra Berlin, og så måtte det være videre derfra. Jeg var taget af sted for at se beton, store formationer af blokke bygget i 60-70’erne, uendeligheden af døre, vinduer og altaner. Samme afstande og formater i blok efter blok. Et råt og skrabet udtryk.

Det var bare ikke det, jeg så.

Jeg så blomstrende frugttræer langs vejene, nymalede huse i klare farver, velholdte haver, hvor hvert eneste lille stykke jord var udnyttet. Der var gæs og ænder og køer og geder i vejkanten og mennesker i fuld gang med at sætte guldkuppel på en smuk gammel trækirke. For mit indre blik så jeg også de samme jordveje og huse i januar, når det fryser 20 grader, og russerne har lukket for gassen……men nu var det forår!

Til sidst tabte jeg alligevel mit hjerte til 60.000 m2 beton. Det var i Kharkov, tæt på den russiske grænse, DERZHPROM, Sovjetunionens største byggeri i stålbeton, men det er en helt anden historie.”

—-

БОЛЬШЕ АСФАЛТА НА УКРАИНУ / MORE ASPHALT TO UKRAINE udstilles på Kunstindustrimuseet fra den 25. Juni til d. 8. august 2010.

> Kunstindustrimuseet

> Anne Mette Larsen