Skip to content Skip to footer
Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Open Studio │ Jakob Jørgensen

januar 31, 2019 0:00 - februar 2, 2019 23:59

Gratis
Jakob Jørgensen

Enkelte bærer på en reel funktionalitet, andre er abstrakte. For møbeldesigner og formgiver Jakob Jørgensen er hans gigantiske, deformerede metalrør først og fremmest skulpturer og formeksperimenter. Til januar inviterer han inden for i sit atelier på SVK, for over tre dage at vise sine værker frem for et dansk publikum, inden de til foråret udstilles på Galerie Maria Wettergren i Paris.

Det er gængse metoder, Jakob Jørgensen anvender, når han giver form til de flere meter lange og flere hundrede kilo tunge metalrør på SVK’s metalværksted. 40 tons pres og opvarmning med gasesse. Men at anvende metoderne på et så tungt materiale og i så stor en skala er ikke helt lige til og kræver høj håndværksfaglighed.

Ét rør har fået form som en hestebønne. Et andet knopskud som et træ, frembragt af opvarmning og tryk indefra. Én skulptur er måske en bænk, en anden en moderne totempæl i stål. Fælles for dem er, at de er minimalistiske i deres udtryk, og at de i kraft af deres store skala gør et kropsligt indtryk. Men de er hverken fuldblodsdesign eller fuldblodsbilledkunst; de er skulpturelle objekter, formgivne udtryk.

Funktionaliteten på et minimum
I sine unge dage gik Jakob Jørgensen på kunstakademiet i London, hvor han arbejdede med maleriet og med konkret skulptur. Begge håbløst bedagede medier på det tidspunkt, og blandt andet derfor droppede han ud igen.

Sidenhen har han arbejdet som stenhugger i Italien og uddannet sig som møbeldesigner fra Designskolen i København, og flere vil nok kende ham som netop møbeldesigner, men Jakob Jørgensen ynder at kalde sig selv for formgiver.

I hans optik er formgivning en selvstændig kunstform med et selvstændigt sprog. En kunstform, der kommunikerer uden skrift og tale, uden teori og akademia. Kun med form.

Med sit nuværende projekt er funktionaliteten skruet ned på et minimum. Alt andet er form. Og som det ofte er med minimalistiske og konkrete skulpturer beder de beskueren om at forholde sig til dem på en anden måde end designobjektet eller det fortællende kunstværk. De skal sanses, fornemmes og tænkes over.

Jakob Jørgensen

Preview på Statens Værksteder for Kunst
Det er kun et par år siden, på et tidligere arbejdsophold på Statens Værksteder, at Jakob Jørgensen for første gang eksperimenterede med at formgive metalrøret i stor skala (et eksperiment, der mundede ud i den skulpturelle udendørslampe Blitz, som blev udstillet på Snedkernes Efterårsudstilling i 2017).

Her halvandet år efter skal hans nye rør-eksperimenter samt en række marmor- og stenskulpturer udstilles på en international scene, hos den danske gallerist Maria Wettergren i Paris.

Forinden kan du nå at få et ’preview’ af de imponerende, deformerede metalrør, når Jakob Jørgensen åbner dørene til sit atelier torsdag den 31. januar 2019 og to dage frem. Første dag vil der være en kort talk og filmvisning, der giver indblik i arbejdsprocessen på værkstedet.

Detaljer

Start:
januar 31, 2019 0:00
Slut:
februar 2, 2019 23:59
Pris:
Gratis