Skip to content Skip to footer
Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Kunstarbejderen i vores moderne risikosamfund

marts 28, 2017 0:00 - 23:59

Gratis

Art talk med oplæg af ph.d. og performance kunstner, Cecilie Ullerup Schmidt, billedkunstner, Kirsten Astrup og Hour Projects ved billedkunstner, Kevin Malcolm.

28. marts 2017, kl. 16.30 – 19.00 på Statens Værksteder for Kunst.

Kreativiteten er et løfte om vækst, fordi den hele tiden lover os det nye. Kunstneren er indbegrebet af ideologien om et frigjort arbejdsliv, hvor man er ansat i korte perioder og til egen fordel ikke skal forpligte sig til et langt arbejdsliv men passioneret springer fra ét hjertebarn til det næste.” 

– Cecilie Ullerup Schmidt

Statens Værksteder for Kunst (SVK) og Unge Kunstnere og Kunstformidlere (UKK) inviterer til en aften af talks og performative indslag omkring kunstneriske arbejdsformer og kunstarbejderen i vores moderne risikosamfund. SVK og UKK har inviteret performancekunstner og ph.d.-studerende, Cecilie Ullerup Schmidt, til at tale om sin forskning vedrørende kunstneren som model for den neoliberale og selvkørende iværksætter, der, uden rettigheder eller overenskomster, må leve et liv i konstant produktion. Derudover byder aftenen på en visning af videoværket Du er et mønstereksemplar af billedkunstner, Kirsten Astrup. Værket sætter de følelsesmæssige aspekter af et prekært arbejdsliv (både før, nu og i fremtiden) på spidsen ved brug af bl.a. tragikomiske virkemidler. Efter visningen vil Kirsten Astrup kort fortælle om sin kunstneriske praksis.

Kevin Malcolm afslutter aftenen med en præsentation af sit arbejde med den kunstneriske publikationsplatform Hour Projects, som har arbejdet konceptuelt med at undersøge forskellige systemer for kunstproduktion og arbejdsforhold for kunstnere.

Talken modereres af SVKs direktør, Frederik Hardvendel og repræsentant for UKK, Iben Bach Elmstrøm.

Fri entré, men tilmelding nødvendig. Skriv til tilmelding@svfk.dk og fortæl os, at du kommer!

Cecilie Ullerup Schmidt er ph.d.-studerende på Institut for Kunst og Kulturvidenskab, Københavns Universitet. Schmidt bevæger sig mellem performance, kuratering og kulturkritik. Seneste forskning undersøger kunstuddannelse, kunstarbejde og subjektivering i senkapitalismen. Særligt undersøger Schmidt kulturarbejderen som det fleksible, kreative, innovative og selvadministrerende subjekt emblematisk for samtidens neoliberale arbejdsetos. Schmidt var i perioden 2011-2016 fastansat som underviser på Universität der Künste i Berlin, og er ekstern underviser på Den Danske Scenekunstskole. Hun er desuden kunstnerisk leder af den internationale performancefestival WORKS AT WORK.

Kirsten Astrup arbejder i sin praksis undersøgende med prekær arbejdskultur inden for det kunstneriske område og i et bredere samfundsperspektiv. Ved at bruge tragikomiske elementer og karikaturer udstiller hun nogle af de absurde motivationsforhold og præmisser, som udgør en del af det neoliberale arbejdsmarked.

Astrup arbejder oftest stedsgenereret med performance, video og musikkompositioner. Hendes seneste værker er udviklet til bl.a. Statens Museum for Kunst, Copenhagen Contemporary, Betty Nansen Teatret, Mayhem og Stavanger Kunstmuseum.

Hour Projects er et forlag og en kuratorisk platform, som drives af Kristina Bengtsson (SE) og Kevin Malcolm (UK). De arbejder konceptuelt med at sammenflette diskursiv tekstskrivning med forskellige praktiske benspænd. I projektet WORK BOOK f.eks. opstillede Hour Projects en ramme, hvor bogen ‘WORK BOOK’ kun kunne erhverves i kraft af, at man leverede 5-10 minutters praktikantskab for Hour Projects. Et kunstnerisk koncept, der illustrerer, hvordan et konstant flow af internships, kan ses som en økonomi i sig selv og dermed fremprovokere en synliggørelse af, hvad gratis arbejde er, og hvordan det tager form i selve produktionen.

Cover: Kirsten Astrup. Du er et mønstereksemplar. 2016. Foto: Hannah Anbert.

Art talks på Statens Værksteder for Kunst støttes af Statens Kunstfond.

Detaljer

Dato:
marts 28, 2017
Tidspunkt:
0:00 - 23:59
Pris:
Gratis