Skip to content Skip to footer
Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Art talk | Håndværket i kunsten

oktober 23, 2019 0:00 - 23:59

Gratis

Materialitet, autenticitet, krop, bevægelse, fordybelse, koncentration og fokus. Gedigent håndværk kan mange ting, men hvilken rolle spiller det for kunsten og det kunstneriske output?

Sept. 2019

Håndværket er en af menneskehedens ældste metoder til at erkende og forme vores verden. Gennem udvikling af redskaber og deres brug og kendskab til materialernes egenskaber er skabt en viden og et sprog, der kan beskrive og udvikle nye måder at se og forstå verden på.” Wittgenstein, Tractatus 4.01

For mange samtidskunstnere gælder det stadig, at den kunstneriske arbejdsproces er helt afhængig af hændernes arbejde med materialet, af muligheden for at formgive og skabe i hænderne. Både som en erkendelsesproces og som en bestræbelse på at få kontrol over det udtryk, der er arbejdets mål. Håndværket er vigtigt, men ikke i betydningen svendebreve og sølvmedaljer, men som en adgang til at kunne undersøge, udforske, erkende og skabe med hænder og hoved. At arbejde med det selv giver samtidig en frihed fra at være afhængig af ’rigtige’ håndværker.

For andre er den kunstneriske proces løsrevet fra kroppens medvirken, og tanken – eller konceptet – er værkets start og slut. Produktionen af værket er en uundgåelig omvej. Kunstneren selv behøver ikke være den der skærer, ridser, ælter eller trykker resultatet frem. Det kan for den sags skyld videregives til dygtige håndværkere og teknikere.

Håndværkets rolle
Blandt billedkunstnere kan der være stor forskel  på, hvilken rolle håndværket spiller. Som erkendelsesform og som udtryk og arbejdsform. Der er gennem de sidste 30-40 år sket et skifte i opfattelsen af håndværkets betydning for den kunstneriske udførelse eller det at bedrive kunst, som nu kan være fuldstændig afskåret fra hånden og udelukkende eksistere ved tankens eller konceptets kraft. Forskning og vidensproduktion er discipliner, der har vundet indpas på de kunstneriske uddannelser og taget plads side om side med de håndværksbaserede fag. Men er den vægtning ligestillet på uddannelserne og i den udøvendes bevidsthed, og skal den være det?

Den snak kunne vi godt tænke os at dykke ned i på Statens Værksteder for Kunst
d. 23. oktober 2019 kl. 16.30.

Vi har inviteret flere fagpersoner, der har en viden om og en holdning til håndværkets betydning for det kunstneriske output, henholdsvis Henrik Broch-Lips: Kunsthistoriker, journalist, foredragsholder, underviser, kurator, Maria Kjær Themsen: Freelance kurator og kunstkritiker, Rose Eken: Billedkunstner og Bjørn Poulsen: Billedkunstner.

Fri entré!
Tilmeld dig og deltag i debatten ved at sende en mail til tilmelding@svfk.dk

 

Detaljer

Dato:
oktober 23, 2019
Tidspunkt:
0:00 - 23:59
Pris:
Gratis