Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Billedkunstner, Henriette Heise, har haft ophold i grafikværkstedet, hvor hun, i samarbejde med kobbertrykker, Mette Marott, har arbejdet på et delprojekt til en udsmykningsopgave til Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet.

Projektet på SVK har bestået i produktionen af fem kobberplader med motiver af ’lens flares’. Efter at kobberpladerne er blevet benyttet til ætsning og tryk, indgår de som en del af udsmykningen, hvor de monteres på væggen i den nye bygning på Aarhus Universitet.

Lens flares som motiv
’Lens flares’ er den geometriske figur, som fremkommer, når direkte lys rammer et kameras linse. Man ser dem ofte på film, og formen på en given lens flare varierer med objektivets linse.
Henriette har arbejdet med motivet i mange år i forskellige medier, som eksempelvis linoliumssnit, film, tegning og stofcollage. Hun er fascineret af, hvordan lens flares bryder det visuelle hierarki i et billede, når de fremkommer, idet de flytter beskuerens fokus. Desuden er hun interesseret i de geometriske formers udtryk, der på samme tid er figurativt og abstrakt, hun fortæller:

”Jeg prøver at ligge lige præcis imellem noget figurativt og noget abstrakt, fordi jeg synes, at det sted har en åbenhed i sig, et potentiale. Man kan nå at forestille sig en hel masse, inden det går op for én, at det er lens flares.”

Ved direkte aftegning af indsamlede screen shots laver Henriette mindre stregskitser af lens flares i hånden. Hun har studeret stregteknikkerne i ældre stik, og arbejdet med afstanden mellem stregerne. Jo større tæthed i stregerne; des mørkere udtryk. De mindre skitser er blevet oversat til et større format, så de kan overføres til kobberpladerne.

Artist talk og samarbejde
I forbindelse med Cph Art Week 2016, gav Henriette en introduktion til projektet, og til de tekniske aspekter af arbejdsprocessen, som er Mette Marotts speciale. Mette fortalte, hvordan de anvendte kobberplader præpareres med lak, som Henriette ridser sine motiver ned i med en nål. Dermed blotlægger hun kobberet, som ætses i en syre/salt (jernchlorid). Herefter lakeres pladerne, så motivet bevares.
Henriette og Mette har arbejdet sammen i syv år, og Mette kender efterhånden Henriettes arbejde så godt, at hun kommer med forslag til nye teknikker.

En besked til fremtiden
Henriette er i dette projekt optaget af tidslighed. Hun er bl.a. inspireret af rumsonderne Voyager fra 1977, der som ubemandede sonder blev sendt afsted for at undersøge planeter i solsystemet.  Med sig bar de guldplader indeholdende beskeder til potentielle fremtidige modtagere. Dengang overvejede man, hvad man ville kommunikere til ukendte civilisationer. Henriette tænker om kobberpladerne, at de på samme måde er en besked til fremtiden. For når bygningen på Aarhus Universitet ikke længere er mere, vil kobberpladerne som ædelmetal stå tilbage og vidne om den tid, hvori de blev skabt.