Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kristina Kvalviks ophold på SVK koncentrerer sig om at fremkalde fotografier til en gruppeudstilling i forbindelse med 100 året for Wilhelm Hammershøis død.
I år er det 100 år siden, at maleren Wilhelm Hammershøi døde. Det markerer Kunstpakhuset og Kalundborg Museum med gruppeudstillingen ”En samtale med Vilhelm” med billedkunstnerne, Kristina Kvalvik, Kristine Djurhuus, Michala Norup, Susanne Schmidt-Nielsen og Kirsten Schauser.
Kristina Kvalvik har brugt to uger i februar på Statens Værksteder For Kunst med arbejdet i mørkekammeret, hvor hun har fremkaldt fotografier, som hun vil kombinere med film i installationen ‘De Fire Værelser’, der er hendes bidrag til udstillingen.

Det forladte rum
Værket bliver en reference til Hammerhøis maleri ‘De Fire Stuer’, og motiverne til fotografierne har Kristina hentet i et forladt hus på Lolland. Hun har fotograferet rum og detaljer i det forladte hus og viser forfaldet og stilheden på sort/hvide- fotografier. Siden Kristina fotograferede i huset, er det blevet revet ned, og huset, der nu er fortid, bidrager godt til temaerne tid, erindring og forfald, som værket behandler.

Samspillet mellem film og fotografi
Efter opholdet på SVK tager Kristina tilbage til Oslo, hvor hun bl.a. skal arbejde med den film, der skal være en del af værket. Hun arbejder normalt mest med levende billeder, og hun kan godt lide at bryde dem op på forskellige måder eller at supplere dem med fotografiet.

”Tidligere har jeg primært arbejdet med video vist på flere skærme, og jeg kan godt lide, at man bryder beskuerens oplevelse lidt op. Jeg har også tidligere suppleret film med stills fra den samme film. Det giver bevægelse til filmen og åbner den op på en anden måde. Det gør noget godt for dynamikken, at man trækker noget frem, som beskueren kan dvæle ved. Fotografierne er gode til at fremkalde den stilhed, man finder i Hammerhøis malerier, mens filmene er med til at skabe bevægelse gennem rummene og gøre referencen mere nutidig”.

Når Kristina udstiller værket i Riddersalen på Kalundborg Museum, har hun valgt at lade filmen stå alene uden fotografierne. Salen har Hammershøi selv brugt som motiv under et besøg i Kalundborg, og den fortæller meget historie i sig selv.