Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Næste ansøgningsfrist: 3. august 2020 kl. 24:00

Kulturnatten 09 – kunstnere og designere på SVKH

På Kulturnatten var der mulighed for at kigge nærmere på de projekter, som lige nu er under tilblivelse i værksteder og atelierer i Gammel Dok Pakhus.

Plan 0: Lerværkstedet

Gitte Jungersen

Gitte Jungersen er født i 1967 og uddannet fra Danmarks Designskole i 1993. I 2000 modtog hun det treårige arbejdsstipendium fra Statens Kunstfond. Hendes seneste værker er landskabslignende scenerier, hvori bl.a. plasticdyr og porcelænsfigurer sammen med det keramiske udtryk skaber en stoflig, scenisk fortælling. De helt særlige overflader på hendes værker dannes ved, at glasuren smelter ud ved 1260 grader og derefter afkøles hurtigt, hvorved boblerne i glasuren fastfryses. På Statens Værksteder arbejder hun på en række nye keramiske værker i store formater, som tager udgangspunkt i hendes udstilling ”Place for a Secret”, som kunne se på Kunstindustrimuseet i 08.

> www.gittejungersen.dk

Plan 1: Formeriet

Anders Bonnesen

Anders Bonnesen er født i 1976 og uddannet fra Det Kgl. Danske Kunstakademi i 2005. I 2007 modtog han det treårige arbejdsstipendium fra Statens Kunstfond. Anders Bonnesen arbejder inden for skulptur, men ikke i den klassiske forstand. Han gør brug af mange forskellige typer materialer og skaber nye forestillinger om, hvad skulpturen er og kan gøre. Under sit ophold på Statens Værksteder arbejder han på en række skulpturer, som i deres udtryk bevæger sig på tværs af genrer, i det man lige så vel kan tale om rumlige malerier/grafik. Værkerne er rettet mod en fremtidig soloudstilling.

> www.andersbonnesen.dk

Plan 1: Store formater

Thyra Hilden

Thyra Hilden er født i 1972 og uddannet fra Det Kgl. Danske Kunstakademi i 2002. Hendes kunstneriske arbejde har primært ligget inden for digitale medier i form af fotografi og videoinstallationer. Mange vil kende hende som kunstner fra projektet ’City on Fire’, hvor hun sammen med Pio Diaz satte så forskellige steder som Vor Frue Kirke, Katharinen Kirchen i Frankfurt, Trevifontænen i Rom og Kunstmuseet Aros i visuel brand ved hjælp af store videoprojektioner. Sideløbende har hun også arbejdet med maleri, og på Statens Værksteder arbejder hun på 16 store malerier med henblik på fremtidig udstilling.

> www.thyrahilden.dk

Plan 2: Konserveringsværkstedet

Anne Jonstrup Simonsen og Anne Hegelund

Konservatorerne Anne Jonstrup Simonsen og Anne Hegelund skal restaurere fem meget store oliemalier på lærred fra Den Russiske Kirke “Skt. Aleksander Nevskij” i Bredgade. Det drejer sig om værket “Jesus stilner stormen” af Bronnikov og “Jesus der går på vandet”, “Prins Aleksander”, “Skt. Aleksander aflægger Munkeløftet” og “uden titel” af Bogoljubov. Gennem årtier har malerierne fået patina og er blevet tilsværtede af at befinde sig i et kirkerum med røgelse, men de vil efter den igangværende restaurering genopstå med deres oprindelige udtryk og farvestyrke. Arbejdet er en del af den samlede renovering, som den russiske kirke pt. undergår.

Plan 2: Træværksted

Vibeke Fonnesberg Schmidt

Designer Vibeke Fonnesberg Schmidt er født i 1967 og uddannet fra Danmarks Designskole i 1994.  Geometriske arketyper som cirklen, ellipsen og cylinderen er det formmæssige udgangspunkt i hendes værker, og hun arbejder med at sammensætte materialer på nye, overraskende måder. Under sit ophold på Statens Værksteder arbejder hun med projektet “Sammenskudsborde”, som er borde udført i overskudstræ fra forskellige køkkenfirmaers produktion. Hendes borde har senest været udstillet på Biennalen for Kunsthåndværk og Design, og de modeller, hun pt. arbejder på, skal udstilles i december i forbindelse med FN´s klimatopmøde i København.

> www.vibekefonnesbergschmidt.dk

Plan 2: Atelier

Eske Rex

Eske Rex er født i 1977 og uddannet fra Danmarks Designskole i 2008. Han arbejder i feltet ml. skulptur, møbel og rum. Pt. er han i gang med en formundersøgelse, hvor han konstruerer en tegnemaskine – en slags kurvegenerator, der tegner harmoniske spiraler vha. af penduler. Tegnemaskinen forholder sig til rummets proportioner og genererer herved storformat tegninger (1,5m X 2.5m) på papir. Samtidig eksperimenterer han med at afsætte kurverne i andre materialer, bl.a. skiffer. Han har desuden udarbejdet et møbel/tegneredskab/skulptur, som er inspireret af en traditionel garnvinde og formen på glyptotekets vinterhavekuppel (kan ses på SE 09).

> www.eskerex.com 

> www.se-design.dk

Plan 3: Væveværksted

Ane Henriksen

Billedvæver Ane Henriksen er født i 1951. På væveværkstedet arbejder hun på den store skaftevæv, hvor hun væver to billedtæpper til Vestjysk Gymnasium i Tarm. Opgaven er bestilt af Ny Carlsberg Fondet. Det aktuelle rum er i forvejen præget af en stor fresco udført af maleren Poul Høm, og Ane Henriksen lader sine billedtæpper spille op imod denne fresco, både i kraft af farver og motivantydninger. Væggen på gymnasiet er 13,9 m lang og 4,9 m høj og kræver derfor også et vist format i billedstørrelse. Vævebredden på Ane Henriksens billedtæpper er 230 cm x 360 cm, og selve væveprocessen strækker sig over næsten et år.

> www.anehenriksen.dk

Plan 3: Tekstilværksted

Kirsten Fribert

Tekstildesigner Kirsten Fribert er født i 1964 og er uddannet fra Designskolen Kolding i 1994. Udgangspunktet for de mønstre, hun pt. arbejder på, er fotos, hun har taget af muldyrs dækner under en vandretur i Marokkos Atlas Bjerge i april 2009. Dæknerne er oprindelig vævet i uld med border og mønstre og er efter års slid og brug lappet og repareret utallige gange. Forskellige andre materialer er syet ovenpå, så mange af dem fremstår som en slags collage. På Statens Værksteder arbejder hun med disse tekstiler som udgangspunkt og udvikler nye ideer og mønstre i sine egne teknikker og materialer.

> www.byfribert.dk

Plan 3: Atelier (+ lille fotoværksted)

Maj Hasager

Billedkunstner Maj Hasager er født i 1977 og uddannet fra Malmö Art Academy i 2008. I sine værker beskæftiger hun sig med magtstrukturer, køn, identitet, det offentlige rum og arkitektur – og sammenhængen mellem disse. Hun arbejder primært inden for tekst, lyd, video og fotografi. På Statens Værksteder er hun i gang med fotoprojektet ”Out of Reach”, som er et projekt bestående af 11 sort/hvide billeder i stort format af tidligere palæstinensiske byer. Billederne er en del udstillingsprojektet ”Between Here and Somewhere Else”, som skal udstilles i Jerusalem, Ramallah, KBH og Glasgow. Samarbejdspartner er Helen de Main, som har ophold på grafisk værksted.

> www.majhasager.net 

Plan 4: Miniatelier M1

Anne Bannick

Designer Anne Bannick er uddannet fra Kolding Designskole i 2000. På Statens Værksteder eksperimenterer hun med forskellige miljøvenlige designmaterialer, som er velegnede til engangsservice/emballager. Det kan f. x være sammenblandinger af papir, tang og plantefibre eller andre enkle materialer, som er CO2 neutrale. Samtidig arbejder hun også med formgivning af spiseredskaber i de nye materialer. Anne Bannick har designet engangsservicet PAPCoRN, som først blev udført i plantefibre, siden i bioplastic. Servicet er komposterbart. Det er videreudviklet i samarbejde med designer Lene vad Jensen og blev nomineret til Den Danske Designpris i 2003.

> www.papcorn.dk

Plan 4: Miniatelier M2

Hunn Wai & Francesca Lanzavecchia

Wai & Lanzavecchia er den designduo, som vandt designtalentprisen Time to design – new talent award 2009. Prisen består af et arbejdsophold på Statens Værksteder, 50.000 kr. til materialer – doneret af Kulturministeriet – udstilling hos Normann Copenhagen og karriererådgivning. Hunn Wai er fra Singapore og Francesca Lanzavecchia fra Italien, og begge er uddannede fra Design Academy Eindhoven. Under deres arbejdsophold vil de lave prototyper på en serie møbler, primært opbevaringsmøbler, som i deres udtryk kan få nye perspektiver til at vokse frem i forhold til møblers funktion, æstetik, interaktion og mening.

> www.wai-lanzavecchia.com

Plan 4: Fotoværksted

Jio Shimizu

Den japanske kunstner Jio Shimizu er født i 1966 og har en MFA fra Tokyo National University of fine Art and Music. Han opholder sig i Danmark i hele 2009 i forbindelse med The Japanese Government Grant Programme. På Statens Værksteder arbejder han med projektet ”A composition or movement piece of Copenhagen”, som er en række værker, der forholder sig til dansk kultur. Som kunstner arbejder han inden for flere forskellige medier, herunder fotografi, lydkunst, tegning og skulptur, og i sine nye værker indsamler han forskellige ting (lyd, fotografier mv.) fra forskellige steder i Danmark, som han derpå bearbejder og inddrager i nye udtryk.

Plan 5: Grafisk værksted

Helen de Main

Helen de Main er uddannet fra Glasgow School of Art i 2008. På Statens Værksteder arbejder hun på en serie prints, tegninger og andre værker udført på papir i samarbejde med den danske kunstner Maj Hasager, som har ophold på Statens Værksteder i samme periode. Arbejdet vil resultere i udstillingen ”Between Here and Somewhere Else”, der starter i Ramallah, Palæstina og derefter turnerer videre til Jerusalem, Bethlehem, København og Glasgow. Udstillingen vil blive suppleret med en bogudgivelse og en række workshops. Arbejdet er baseret på de to kunstneres rejser i Palæstina og Israel i 2008 og 2009.

> www.helendemain.net

Plan 5: Atelier

Ane Mette Ruge

Billedkunstneren Ane Mette Ruge er født i 1955. Hun arbejder med video, fotografi og lydkunst, ofte i installationsform. Pt. arbejder hun med værker som i forskellig grad er interaktive, og som på hver deres måde udvikler sig i dialog med den menneskelige adfærd på et givent sted. ”Efterlyst” er en stedsspecifik, variabel værkcyklus, som er en del af Statens Kunstfonds ‘Open Call’, 1.runde 2009. ”Væsenernes Plads” er et projekt, der retter sig mod en plads i den nye bydel Trekroner i Roskilde. På Statens Værksteder eksperimenterer kunstneren bl.a. med projektion på photoluminiscente materialer, en form for midlertidig lysgrafitti, som indgår i begge projekter.

> www.amruge.dk

Huggegården

Mogens Riisberg Møller

Mogens Riisberg Møller er født i 1934 og uddannet fra det Kgl. Danske Kunstakademi i 1966. Hans kunstneriske udtryksform ligger primært inden for billedhuggerområdet, og hans skulpturer kan ses adskillige steder rundt om i Danmark. På Statens Værksteder anvender han Huggegården til at udarbejde en skulptur med henblik på retrospektiv udstilling på KUNSTEN/Nordjyllands Kunstmuseum i 2010. Skulpturen forestiller en moderne kvinde, og er en ny skulptur under titlen ”Venus”. Den første ”Venus” står på Valby station i en niche, men den nye skulptur vil være en rundfigur, som kommer til at måle 1m x 1m x 3,5m.

 

Turboladen (Atelieret ligger på den gamle B&W-grund, og altså dermed ikke i selve Gammel Dok Pakhus)

Jens Haaning

Jens Haaning er født i 1965 og uddannet fra det Kgl. Dansk Kunstakademi i 1994. Hans praksis er primært konceptuel, og hans værker ligger indenfor kunstområdet ”relationel æstetik”, der er kendetegnet ved at henvende sig til eller involvere publikum direkte. Under sit ophold på Statens Værksteder arbejder han både med fysiske eksperimenter med forskellige af sine allerede eksisterende værker og med nye eksperimenter og værkproduktioner i store formater. Kunstneren arbejder i formater, der spænder fra alt fra A4 ark og op til objekter på eksempelvis 3 x 8 og 7 x 7 meter.

> www.jenshaaning.com

Miniatelier Hulen

Camilla Prasch

Smykkekunstner/designer Camilla Prasch er født i 1967 og uddannet fra Danmarks Designskole i 1997. Hendes smykker og udstillinger bevæger sig konceptuelt imellem kunst, arkitektur, design og kunsthåndværk og opfordrer til samspil mellem publikum og objekt. På værkstederne har hun udviklet unikaobjekter og prototyper på produkter. Værkerne ligger i mellemrummet mellem funktionelle produkter, beklædningsrelaterede fragmenter, kropsobjekter, uhøjtidelige smykker, unika og kunstneriske objekter med en funktionsdefineret æstetik – selv kalder hun dem smykkepostulater. Til Kulturnatten har Camilla Prasch udsmykket medarbejderne på Statens Værksteder med sine værker.

> www.camillaprasch.dk

Latest News From the Workshops

Deadlines / events / articles

Subscribe to Newsletter