Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Designer Kaja Skytte arbejder i metalværkstedet på konstruktionen af et fleksibelt modulsystem i messing. Tanken er, at systemet i fremtiden skal danne udgangspunktet for en række forskellige designs.

Ideen bag modulsystemet er at udvikle en række forskellige rammer, der kan sammenbygges på forskellige måder med en serie af små led, vinkler og klemmer.

”Min tanke er, at hvis jeg har et grundlæggende system, så vil det være nemt at designe ud fra det. Der vil være en masse muligheder,” forklarer Kaja.

En intuitiv designproces
Kaja arbejder generelt meget intuitivt i sin designproces, og optegner eksempelvis ikke et færdigt designprodukt på forhånd. Denne proces giver særligt god mening i forhold til skabelsen af modulsystemet, hvis princip netop er, at man intuitivt skal kunne udvikle dets struktur.

”Jeg har siddet og arbejdet med systemer og sammenkoblinger, og hvordan man kan bruge nogle af de samme elementer til at sammenkoble ting på mange forskellige måder. Man kunne bruge det til en lampe, et hyldesystem eller andre møbler.”

Kajas tanke er netop, at hun på SVK vil skabe prototypen på en lampe ud fra modulerne. Det er ikke sikkert, at hun når at have en komplet prototype, når opholdet slutter, men det vigtigste er at få skabt principperne for modulsystemet, så hun kan arbejde videre med det på sit eget værksted.

Spinkel æstetik i messing
Alle moduler i systemet laves i messing, der er en legering ­- en blanding af metallerne zink og kobber – hvilket er et både funktionelt og æstetisk valg, forklarer Kaja:

”Jeg synes, at rent metal bliver så hårdt visuelt, hvor messingen til forskel har en glød. Det er desuden muligt at arbejde med en spinkel æstetik i messing.”

Ser man på Kajas andre designs går den fine, spinkle æstetik igen, ligesom små detaljer, som eksempelvis samlinger, vises frem i stedet for at blive skjult. Kaja fortæller i forhold til lampe-prototypen:

”Jeg vil ikke lodde rammerne sammen, som man måske normalt vil gøre. Jeg synes, det er mere spændende at se, hvordan elementer mødes, og finde forskellige løsninger til at koble dem sammen.”

Vejen til den endelige prototype
Strukturen hun havde tænkt til lampen, har hun stillet spørgsmålstegn ved undervejs, da hun syntes den blev for kompleks og mættet i sit udtryk. Hun har derfor været omkring andre sammensætninger og strukturer, og har fundet en simplere struktur i mere runde former, som samles med færre klemmer. På den endelige messingstruktur til lampen fæstnes transparent papir eller tekstil som danner varierede flader mellem rammerne. Mellem rammerne indsættes LED-lys og tanken er, at lave prototyper som både kan stå og hænge i rummet.

Filmet og redigeret af Erik Nørgaard Gravesen.