Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Duoen Hesselholdt & Mejlvang har arbejdet på en stor udstilling der sammenbinder performance med et tekstilt værk og en tekstcollage indsamlet fra hele verden. Udstillingen vises på V1 Gallerys søstergalleri Eighteen fra den 30. november 2018 – 12. januar 2019.

Eternal Flame omhandler et spil mellem de evige flammer, der står rundt omkring i verden og historien om Aladdins magiske lampe: ”Vi arbejder for tiden med håb og i det ligger, at man ønsker sig noget og samtidig handler de evige flammer ude i verden også om håb på de større linjer, så vi synes der var et fint spænd imellem de to” – fortæller Vibeke Mejlvang.

Hesselholdt & Mejlvang har tegnet syv værker i størrelsen 70×50, der skildrer nogle af de evige flammer sammen med håndskrevne tekster. Flammerne er blandt andet; Flame of Hope – en flamme i Canada til ære for Sir Frederick Bantings opdagelse af insulin mod sukkersyge, Flame of Democracy der hylder afskaffelsen af Apartheid i Sydafrika, samt Flame of Liberty – opsat af diktator Augusto Pinochet og slukket i 2004. Det har netop været flammernes historieskrivning, som Hesselholdt & Mejlvang har fundet interessante – ”Der er så meget skønhed i dem og så mange fine historier.”

Et monumentalt tekstilt billede
Som en modpol til de store historiske linjer som de evige flammer repræsenterer, har Hesselholdt & Mejlvang yderligere anvendt tekstiler for at indføre et mere intimt, personligt lag i udstillingen, som Vibeke siger – ”Sengelinned og tøj er noget der hører kroppen og det private til.”

Hesselholdt & Mejlvang har tidligere arbejdet med tekstiler, hvor tekstilerne har været fra deres egne familier, men i dette projekt har de samlet tekstiler fra forskellige kontinenter. Det er gjort ved at invitere mennesker fra hele verden til at bidrage med et brugt hvidt klæde og knytte nogle ord til klædets betydning ved at forholde sig til sætningen: ”Please rest in peace for we shall not repeat the error” – en sætning der står på Flame of Peace i Hiroshima som symbol på håbet om en verden uden atomtrussel.

17 mennesker fra hele verden har bidraget til det endelige værk med alt fra et ligklæde fra Madagaskar, et pudevår fra Peru og en T-shirt fra Japan. Nogle har lavet en lille tekst, imens andre har knyttet et par enkelte ord. Alle tekstilerne er syet sammen i hånden (samlet 4×2,2m), hvorefter sætningen ”Please rest in peace for we shall not repeat the error” er broderet på tekstilerne. Det tekstile værk får på den måde karakter af et flag eller mindesmærke. De tilhørende tekster er lavet til en stor indrammet collage, der støtter op om tekstilværkets indhold og den historieskrivning der ligger i ethvert menneskets liv.

227 stearinlys
227 stearinlys støbt i Huggegården er også en vigtig del af udstillingen: ”Det er lidt med association til at tænde et lys i kirken eller i et tempel – vi ville gerne have, at den besøgende kunne tage noget med sig fra udstillingen, som en pil fremad i alt det historiske. Valget faldt på stearinlys, som man jo kan tænde i hjemmet efterfølgende.” Derfor har Hesselholdt & Mejlvang lavet syv forskellige lys, hver med et ord på sig, som alle er synonymer for håb, bl.a. wish, aspiration og cherish.

Sidst men ikke mindst, har Hesselholdt & Mejlvangs SVK-ophold indebåret øve-seancer med et hold performere, som skal synge ”Eternal Flame” – en 80’er kærlighedssang fra The Bangles, der skal bidrage til udstillingens historiefortælling. Sideløbende med Eternal Flame har Hesselholdt & Mejlvang arbejdet med udviklingen af soloudstillingen THIS MOMENT is the BEGINNING til Thorvaldsens Museum. Dette har primært indebåret skrivebordsarbejde og research.

 

Skrevet af Fanny Menaka Dons