Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Stilleben

Velkommen til SVFKs projektdatabase – en direkte udveksling af kunsteriske arbejdsprocesser.
Indtast navn, teknik eller materiale i søgefeltet og gå på opdagelse i mere end 2000 projektbeskrivelser.

Den finske billedkunstner, Raija Malka, arbejder på en stor lysinstallation til NJORD Biennalen.

Raija Malkas arkitektoniske installation og Kaija Saariahos radiofoniske værk Stilleben (1987-88) udgør grundlaget for den rumlige installation STILLEBEN, der skal vises i Maskinhallen i Botanisk Have som del af NJORD Biennalen. I øjeblikket arbejder Raija på installationen i træværkstedet og i atelieret.

Dels arbejder Raija på den store installation, der måler 10×5 meter og er 2,5 meter høj. Installationen består af en gul boks, der lyses op af LED-lamper omgivet af vægge, gulv og loft. Disse konstrueres alle af MDF-plader i træværkstedet. Og dels bygger Raija 8 trækasser, der skal anvendes til workshops for skolebørn. I atelieret maler Raija alle elementerne i klare, lyse farver.

STILLEBEN
Raija har til udstillingen taget udgangspunkt i Kaija Saariahos lydværk Stilleben, der handler om et landskab, der ses gennem vinduet i et tog. Dette lydværk vil køre i loop under udstillingen i sammenhæng med lysinstallationen.

Generelt er Raija interesseret i stilleben som emne: ”I museumsbesøget går man ofte hurtigt forbi stilleben-malerierne – de forekommer ikke specielt vigtige eller interessante. Men hvordan vil stilleben se ud, hvis de blev lavet i dag? Hvad vil folk trække frem?”

I en undersøgelse af dette, har Raija valgt at skabe de nævnte 8 trækasser, der skal anvendes til to workshops for skolebørn. Skolebørnene skal selv skabe deres egne stillebens – ikke blot visuelt, men ligeledes med anvendelse af lyd. Samtidig vil kasserne fungere som et sted, hvor de besøgende kan skabe små installationer med stykker af træ i forskellige farver.

Farve
Farven er Raijas centrale medie. Med installationen arbejder hun i et 3-dimensionelt rum, men forsøger at skabe et 2-dimensionelt møde med farvefladen. Derfor har installationens dele ikke funktion af væg, gulv eller loft. Målet er, at beskueren ikke ser fladen bag farven, men farven i sig selv.

Raija har en stoflig for ikke at sige haptisk tilgang til sine værker. Farven skal fornemmes med alle sanser og ikke blot synet. Hun søger en mental bevægelse mellem beskueren og værket, der rummer en koncentration og en fordybelse.

Rum
Udstillingsrummet er af afgørende betydning for, hvordan Raija udvikler sine værker. Tilbage i september 2015 besøgte hun Maskinhallen for at danne sig et indtryk af rummet, inden hun påbegyndte værkerne. Det handler om at fornemme rummets liv og atmosfære, da disse fungerer som inspiration i det videre arbejde. Raija fremhæver Maskinhallens meget rå og industrielle udtryk, som har inspireret hende til at arbejde med lys og farver for at skabe en kontrast imellem omgivelser og værk.

Se flere billeder fra arbejdet med installationen her