Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kaja Sofie Skytte Jensen arbejder med planter, parkstrukturer og rumlige installationer på Statens Værksteder for Kunst.

Feb. 2015

Tre projekter er i spil, når Kaja tjekker ind i atelieret på SVK. Med udgangspunkt i de svævende ’planteplaneter’ udvikler Kajas projekt sig i flere retninger:

  • Planteplaneterne som designobjekt til eksempelvis boligen
  • Plantegalaksen som et mobilt system til offentlige institutioner, kontormiljøer m.m.
  • Abstrakte optegninger i modeller af haver og parker.

Med projektet bygger hun bro mellem sin uddannelse som arkitekt og det gennemførte grundforløb som møbelsnedkerstuderende.

Planteplaneter
Planteplaneter er et japansk inspireret ophængningssystem af planter, som håndlaves af Kaja. En planteplanet er en sukkulent, som “bor” i en lille bold af jord. Den særlige jordblanding gør, at planterne ikke tørrer ud, og kokostrådene, som er viklet om jorden, holder på vandet .

Planteplaneterne hænges i en krog af messing og er et alternativ til stueplanter.

Planteplaneterne var et led i et større projekt og skulle i første omgang blot være en prototype. Inden Kaja fik set sig om, fik planteplaneterne stor opmærksomhed og blev solgt separat til venner, bekendte og med tiden også til butikker i København.

Plantegalakser
I forbindelse med salget af planteplaneterne har Kaja udviklet et smart ophængningssystem, som tillader planterne at hænge side om side i flere niveauer, frit svævende. Plantegalakserne er en mobil konstruktion udført i messing og lædersnor.

Plantegalakserne er rumlige installationer, og det er Kajas drøm at få dem implementeret i daginstitutioner, på hospitaler, biblioteker eller i andre offentlige sammenhænge.

Montage i parkstrukturer
Overordnet set arbejder Kaja med forbindelser og sammenkoblinger på et konkret og et abstrakt plan.

Ved at tage udgangspunkt i have- og parkstrukturer udvikler Kaja rumlige installationer. Ved at overføre grided fra københavnske haver og parker til installationernes struktur og nye rumligheder, arbejder hun med en abstrakt kobling mellem byen, rummet, naturen og kroppen. Byens grønne områder er blot et afsæt for udformningen af værket, mere end det er styrende for udtrykket.

Samtidig er projektet en konkret undersøgelse af at koble ting sammen. En egetræssøjle udgør rygraden i værket, og derfra vokser et net af pinde sat sammen af kabelsko. Sammenkoblingen mellem materialerne er i fokus, og Kaja udforsker samlingerne mellem de enkelte dele.

Under sit ophold på SVK har Kaja udforsket potentialet i måden, hvorpå planteplaneterne kan tilkobles konstruktionen. Kaja betragter planterne som et materiale på lige fod med træ, metal osv. Planteplaneterne er ikke blot en pynteting, men indgår som led i opbygningen og er også en sammenkobling mellem konstruktionens dele.

Søjlernes egetræsstykker er sammenholdt af gevind udført med en gevindbakke. På den måde kan højden af installationen justeres, og søjlen spændes ud mellem gulv og loft, så den passer til rummet, den opsættes i. Det fleksible og tilpasningsdygtige system passer således ind i mange forskellige kontekster.

Arkitektur eller design
Idéen er, at installationen kan bruges som skillevæg eller som vinduesudsmykning i et galleri eller en butik. Kaja har således en aftale med Anne Black på Gl. Kongevej, hvor installationen udstilles i marts 2015.

Kajas intuitive arbejde med materialerne placerer sig i krydsfeltet mellem design og arkitektur. I alle tre projekter har materialer og sammenkoblinger været i fokus. Opholdet på SVK har i høj grad været eksperimenterende og udviklet sig til tre konkrete produkter, som på hver deres måde kan videreføres i Kajas fremtidige arbejde som arkitekt.

> Mere om planteplaneterne her