Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

I træværkstedet er snedker og møbeldesigner Claus Hviid i gang med at skabe prototypen til en ny slags højstol. I samarbejde med arkitekterne Kristine Annabell Torp og Jesper Rølund Hansen har han skabt børnemøbelserien OKU.

Claus har arbejdet med højstole i mange år, men var ikke kommet så langt designmæssigt, som han gerne ville. Da han for nogle år siden mødte Kristine og Jesper, der også begge havde arbejdet med børnemøbler, synes de alle tre, at det kunne være interessant at lave en designgruppe med fokus på design af børnemøbler.

En multifunktionel højstol med lang levetid
Konceptet for højstolen bunder i en ambition om at skabe en børnestol, der har funktionel værdi også efter den relativt korte periode, hvor barnet har behov for stolen. Typisk bliver højstolen et ubrugeligt møbel, når barnet vokser, samtidig med, at den klassiske højstol tager for meget plads i hjemmet. Claus fortæller om designet:

”Vores udgangspunkt var højstolen, og den skulle kunne klappes sammen, så man kan få den af vejen. Faktisk har vi lavet en gammeldags trappestige med en ryg på. Man kan have den som en barnestol, og man kan bruge den som en stige i køkkenet, så børnene kommer op i øjenhøjde.”

I sådanne multi-funktionelle møbler gives der ofte køb på designets kvalitet og æstetik til fordel for funktionaliteten. I OKU-højstolen tages både kvalitet, funktionalitet og æstetik alvorligt, og der er også stort fokus på pris og brugerinvolvering i designfasen. I det hele taget er designet en reaktion på mætheden over den enorme mængde specifikke ting, der ofte anskaffes i forbindelse med familieforøgelse. Ting og designs, der ofte har en kort levetid.

”Nogle af højstolerne på markedet er så billige, at man somme tider ser dem i affaldscontainere. Andre er så finurlige og børnetilpassede, at man ikke kan eller vil have dem i huset en dag længere end nødvendig. Vi vil gerne lave en højstol, man tager vare på. Og det gør man forhåbentlig, hvis den også kan bruges til noget andet.”

Prototyper i forskellige træsorter
Ben, trappe og sæde til højstolen laves i træ, mens ryglæn og andre dele tæt på barnet laves i plast, så de er nemme at rengøre. På den måde opstår der også en kontrast mellem det mere midlertidige ryglæn, og den robuste trappestige, som skal bruges i mange år. I alt laver Claus tre prototyper i værkstedet i henholdsvis eg, ask og fyr. Han regner med at det bliver prototypen i ask og eg, der sættes i produktion.

”Vi prøver på at udvikle højstolen i nogle materialer, som kunne være sjove og lækre at have i sit hjem, og som har en lang holdbarhed. Vi kan godt lide tanken om en trappestige i eg. Det virker umiddelbart for fint at bruge eg til en trappestige, men det understreger, at der ligger en kvalitet og en omtanke i designet og programmet,” uddyber Claus.

Claus laver ’knock-down’-versioner af prototyperne, dvs. modeller som kan skilles fuldstændigt ad, så de nemt kan pakkes. Dette arbejde kræver stor præcision, og det er netop den maskinpakke, som træværkstedet på SVK tilbyder, der hjælper ham i processen. Det er særligt de sidste små, men vigtige detaljer i designet, som skal på plads nu, fortæller Claus:

”Designet har vi haft i lang tid. Det er rimelig simpelt, så det er detaljerne, der gør, at det bliver interessant. Det er fx kanterne eller måden træet mødes på. Det kan godt være, at der kommer lidt forskellige detaljer på de tre prototyper.”

Næste møbel i OKU-serien
Hvis Claus støder på udfordringer i processen på SVK, taler han sammen med Kristine og Jesper, men ellers er det primært ham som udfører snedkerarbejdet på træværkstedet. Senere hen laver Jesper evt. beslag til stolen nede på metalværkstedet.

Det næste projekt i OKU-møbelserien er en vugge, der kombineres med reol og bænk, og designgruppen er allerede langt i udviklingen.