Skip to content Skip to footer

Et af Sophia Kalkaus gravmonumenter i Grønnegården. Foto: Pernille Klemp, pressefotos fra Designmuseum Danmark.

Læs mere om Sophia Kalkau på SVK her

Designmuseum Danmark (tidl. Kunstindustrimuseet) kan man lige nu se en noget anderledes udstilling, der sætter de store spørgsmål om livet, døden og kunsten i spil. I Grønnegården er nemlig udstillet en række danske kunstneres bud på nye gravmonumenter. Sophia Kalkau er en af de kunstnere, der har bidraget, og forlægget til hendes monumenter er blevet til i træværkstedet på Statens Værksteder.

Maj, 2010

Udstillingen er blevet til på initiativ af Stenhuggerlauget i Danmark, og de deltagende kunstnere er, foruden Sophia Kalkau, Elisabeth Toubro, Lone Høyer Hansen, Morten Stræde, Bjørn Poulsen og Bjørn Nørgaard.

Gravmonumenter har en særlig baggrund, ikke mindst kulturhistorisk, og de seks kunstnere har hver især fortolket denne kulturhistorie ud fra både tradition og personlig, kunstnerisk tilgang.

Sophia Kalkaus fire gravmonumenter; Skåret Ellipsoide, Hemisfære, Brønden og Kryds er skabt ud fra det, hun med egne ord kalder selvmodsigelsen. En selvmodsigelse, der skal ses som både det brud, døden er, og som den umiddelbare glæde ved livet, døden også kan afsætte i os.

Det paradoksale i dette har Sophia Kalkau beskrevet til udstillingen på denne måde: “Jeg lever med en selvmodsigelse, et paradoks. På den ene side er livet altid helt og fuldt, hvert øjeblik synes at indeholde en helhed og en fylde, som har mening i sig selv. På den anden side er der, når det afbrydes, og uanset hvor i sit forløb det afbrydes, altid noget der standser, før det når sin fuldbyrdelse. Nogen der efterlades, noget der opgives. Bånd der brister. Mål der ikke indfries. Noget der for altid er forbi, midt i sin tid eller før det blev virkeliggjort. Paradokset kan ikke heles.”

—-

Forlægget til Sophia Kalkaus gravmonumenter er drejet i træ eller fræset i 1:1 på træværkstedet på Gammel Dok, hvor kunstneren flere gange har arbejdet på sine æstetisk rene skulpturer på drejebænken. Til sommer har hun fået tildelt et nyt arbejdsophold, hvor hun skal arbejde frem imod en større udstilling med både nye og ældre værker.

Udstillingen Gravmonumenter kan ses i Designmuseum Danmarks Grønnegård frem til d. 13. juni. En lille udstilling inde i museet viser arbejdsprocessen omkring de forskellige monumenter.

Læs mere