Skip to content Skip to footer

Kompromisløs kvalitetssans, et kæmpe overblik og et kærligt menneske. SVKs direktør i de første 20 år, Ulf Horak, er død. (Foto: Håvard Johansen).

Ulf Horak, tidligere direktør ved Statens Værksteder for Kunst, er død. Igennem 20 år opbyggede og ledede Ulf Horak Statens Værksteder for Kunst.

Af Frederik Hardvendel
Oktober 2012

Ulf havde et sjældent talent for formgivning, indretning og arkitektur. Med sin åbenhed overfor dygtige kunstnere og arkitekter havde han udviklet en faglig bevidsthed, som han forstod at omsætte til vellykkede, funktionelle og æstetiske løsninger.

Kompromisløs kvalitetssans kendetegnede hans arbejde på Statens Værksteder for Kunst. En stor del af hans driftige liv blev brugt på børn og unge og en anden lige så stor del på at skabe ideelle rammer for kunstnere, designere og kunsthåndværkere. Fælles for alle hans virkeområder var et kæmpe engagement og imponerende resultater.

Statens Værksteder for Kunst er en gennemtænkt og unik værkstedsinstitution, planlagt i detaljer af Ulf Horak og udført i tæt samarbejde med dygtige håndværkere. Stik mod al ledelseslærdom formåede han med helt egne principper at opbygge en medarbejderkultur, der havde næsten familiært stærke bånd og oprigtig veneration for huset og kollegerne. Det sociale kit, som kunstverdenen også består af, blev bl.a. rørt sammen af Ulfs sans for miljøet og for at skabe samhørighed gennem lige dele respekt og festlighed.

Der var også et par vindmøller, han kæmpede mod. Kampe som han ikke vandt. Som leder af en statsinstitution var det ikke al udvikling han kunne bestemme selv. Men Gammel Dok stod for alle som en eksemplarisk drevet kunstinstitution, der både blandt kunstnerne selv og blandt embedsmænd i ministeriet nød respekt og anerkendelse. Selv i tiden før den megen fokus på målbarhed og resultatstyring, var der næsten tale om overperformance på Gammel Dok.

I sin omgang med andre ragede Ulf op over gængs konformitet og almindelighed. Han insisterede på at være direkte overfor folk. Han var bevidst om prædikaterne på ham selv som bramfri, kontroversiel og udfordrende. Ikke hver gang rimelig, men altid med holdning – og aldrig ligegyldig.

Ulf Horak blev 72 og satte sig markante spor. Fysisk i form af æstetiske og smukke ombygninger og indretninger af blandt andet Statens Værksteder i Gammel Dok Pakhus. Men menneskeligt satte han sig mindst lige så store spor, som et kærligt og vidende menneske opsat på at gøre det godt for andre og at videregive en sans for kunst og kvalitet.

Anekdoterne om Ulf er mange. Og historierne fortælles med smil og kærlighed. Også her efter hans død, vil minderne bringe ham tilbage og indgive os en følelse af, at livet er stærkt og meningsfuldt. Omend langt fra uden omkostninger.

Ulf Horak bisættes fredag d. 5. oktober kl. 12.00 fra Godthåbskirken på Frederiksberg.